• De Rue Financieel Maatwerk

Familiehypotheek

Het is echt waar: Je hoeft geen bank te zijn om een hypotheek te verstrekken. Dat mag je namelijk ook zelf doen. Bijvoorbeeld via een familiehypotheek. Weten hoe het zit?

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een hypotheek waarbij het ene familielid een lening verstrekt aan een ander familielid. Trouwens, familie zijn is niet verplicht: een vriend mag ook een hypotheek verstrekken. Maar vaak zien we dat ouders zo’n lening verstrekken aan hun kind, bijvoorbeeld om hun kind te helpen bij het kopen van een huis. Er zijn twee soorten familiehypotheken:

 1. Het familielid leent het hele bedrag
 2. Het familielid verstrekt een deel, de bank een ander deel

Net als bij een ‘gewone’ hypotheek moet je bij een familiehypotheek goede afspraken maken. Nadat familieleden met elkaar overeengekomen zijn wat de hoogte van de lening is, spreken ze onderling de voorwaarden af: rente, manier van aflossen (lineair of annuïtair), aflossingsperiode enzovoorts. Vervolgens kunnen ze ervoor kiezen deze voorwaarden vast te leggen bij een notaris.

Voordelen van een familiehypotheek

Het is voor starters moeilijk om een eigen woning te kopen. De huizenprijzen liggen hoog en geldverstrekkers willen misschien niet het gewenste bedrag lenen. Met een familiehypotheek is er ineens veel meer mogelijk: een hypotheek van je ouders, dat is geen gek idee! En als je familielid een deel van de hypotheek verstrekt, kom je bij de bank vaak in aanmerking voor lagere rente. Bovendien kun je met je familielid vaak betere voorwaarden afspreken, ook als je door onvoorziene omstandigheden tijdelijk niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen.

Hoe zit het met renteaftrek? Als de familiehypotheek aan alle voorwaarden voldoet, kom je ook met zo’n hypotheek gewoon in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek bij de belastingaangifte.

Maar er is ook voordeel voor het familielid dat de hypotheek verstrekt. De spaarrente van banken is op dit moment namelijk dramatisch laag. Geld uitlenen met rente is dus sowieso veel rendabeler dan het op de bank te laten staan. En natuurlijk: je maakt een familielid heel blij.

Er is ook nog iets met de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Ouders mogen hun kinderen elk jaar belastingvrij een bepaald bedrag schenken. Als je hier handig gebruik van maakt, kun je de lening een stuk goedkoper maken. Slim om bij stil te staan!

Daarom een familiehypotheek:

 • Vriendelijker voorwaarden
 • Hoger leenbedrag
 • Rente aftrekbaar
 • Hoger rendement voor verstrekker
 • Blij familielid!

Meer voordeel: hypotheekadvies

Elke situatie en dus ook elke familiehypotheek is anders. Daarom is het zo verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Wij kunnen precies voor jou in kaart brengen welke voorwaarden het beste werken in jouw situatie. In elke situatie kunnen wij jou helpen het meeste voordeel te halen uit de familiehypotheek. Wij zeggen altijd: een goede hypotheekadviseur levert jou als klant geld op!

Belangrijke voorwaarden

Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat een lening ‘zakelijk’ is. Dat houdt onder andere in dat de voorwaarden voor de lening marktconform moeten zijn. Als dat niet het geval is, kan de Belasting de lening aanduiden als ‘onzakelijk’, waardoor je bijvoorbeeld het recht op hypotheekrenteaftrek verliest. Vandaar het belang om aan de voorwaarden te voldoen die jouw lening zakelijk maken.

Hulp bij je familiehypotheek

Natuurlijk mag je een familiehypotheek zelf vastleggen. Maar daar gaat veel tijd in zitten, en dan gebeurt het vaak ook niet goed. Daardoor lopen mensen veel voordelen (lees: geld) mis. Vandaar dat hypotheekadvies van De Rue Financieel Maatwerk een goed idee is. Wij helpen je graag dingen goed op papier te zetten zodat er misverstanden zijn en je geen voordelen misloopt. Met onze hulp haal je alles uit de familiehypotheek. Wij geven advies op basis van jouw situatie. We adviseren je over de looptijd, de rente, manier van aflossen, schenkingen etc. Wat het beste bij jouw situatie past, leggen we graag in een persoonlijk gesprek aan je uit. Wij gaan voor maatwerk!

Wij vinden: de hele familie moet blij worden van deze mooie regeling.

De Rue Financieel Maatwerk

Als familiebedrijf weten wij heel goed hoe belangrijk familiebanden zijn. Je wilt niet dat de sfeer in de familie onder druk komt te staan door financiële misverstanden. Wij hebben talloze families in Veendam, Drenthe, Groningen en heel Nederland geholpen bij het vinden van de juiste familiehypotheek. Onze andere diensten: hypotheken, krediet, aankoopbegeleiding, schadeverzekering en pensioen. Wil je meer weten over de familiehypotheek? Stuur ons een bericht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons: 0598 630815. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

Wij werken met 50+ verschillende aanbieders*

 • Logo Aegon
 • Logo Robuust
 • Logo Woonfonds
 • Hypotheek Diensten
 • Logo Abnamro
 • Logo Munt
 • Tulp
 • Logo Syntrus
 • Logo Rabobank
 • Logo Argenta
 • Logo Ing
 • Logo Nn 500x150
 • Logo Allianz
 • Logo Lloydsbank
 • Logos 500x150px10
 • Logo Reaal Hypotheken

Altijd de beste deal: Die heb je eerder gehoord. Daarom leggen we graag uit waarom advies van De Rue Financieel Maatwerk beter uitpakt. En wat je eraan hebt. Echte aandacht voor de klant maakt ons bedrijf uniek in de financiële sector. Kwaliteit en ervaring stellen ons in staat optimaal op je wensen in te spelen.

Kunnen we u ergens mee helpen?

Telefoon 0598 630815


Van Beresteijnstraat 5
9641 AA Veendam

Postbus 88
9640 AB Veendam