Diensten

Pensioen

Een veelbesproken onderwerp. Ons inkomen later. Enge verhalen over de zogenaamde dekkingsgraad die hier en daar onderuit gaat. Veranderingen in het pensioenstelsel. Nederland is niet langer het beste pensioenland van de wereld. Wat betekent dit voor jou?

Pensioenadvies

Hoe zie jij je pensioen voor je? Wil je eerder stoppen met werken of juist een paar jaar langer doorwerken? Hoe zit het met financiële verplichtingen die je aangaat, zoals het kopen van een huis? Ben je in loondienst of ben je ondernemer? Zoveel mensen, zoveel pensioenwensen. Daarom is pensioenadvies geen overbodige luxe. Wij helpen je in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is en hoe je slimme keuzes kunt maken en kunt genieten van een zorgeloze oude dag. Maak kennis met ons pensioenadvies.

Pensioengat voorkomen

Soms blijkt na iemands pensioen dat het pensioeninkomen een stuk lager uitvalt dan verwacht. Dat betekent dat je ineens veel minder te besteden hebt, met alle vervelende gevolgen van dien. Als je pensioeninkomen lager is dan 70% van je laatste inkomen, spreken we van een pensioengat.

Een pensioengat ontstaat bijvoorbeeld als je een tijdlang minder hebt gewerkt, of als je ondernemer bent geweest en in die tijd niet aan pensioenopbouw hebt gedaan. Een pensioengat hoeft je niet te ‘overkomen’. Je kunt namelijk ruim voor de AOW-leeftijd inzicht krijgen in je pensioen en de hoogte ervan. Met het juiste pensioenadvies is er vaak nog heel wat te regelen, bijvoorbeeld door te sparen, een hypotheek over te sluiten of door de overwaarde van je huis te benutten. Vaak kun je nu maatregelen treffen die je in de toekomst veel voordeel kunnen brengen.

Pensioenopbouw en belastingvoordeel

De overheid stimuleert pensioenopbouw. Ze heeft vastgesteld hoeveel pensioen je per jaar mag opbouwen onder gunstige fiscale voorwaarden. Als je dat een aantal jaar lang niet hebt gedaan (of hebt kunnen doen), heb je de mogelijkheid om alsnog extra pensioen op te bouwen via banksparen of een lijfrenteverzekering. Je kunt dan gebruikmaken van de jaarruimte en de reserveringsruimte. Zolang je binnen de grenzen van de Belastingdienst blijft, mag je het bedrag aftrekken van je inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Kortom, extra belastingvoordeel bij je pensioenopbouw. Wij kijken of dit voor jou mogelijk is!

Vragen over je pensioen

Als het gaat om je pensioen zitten veel mensen met vragen als:

 • Hoeveel pensioen krijg ik straks?
 • Heb ik een goed pensioen geregeld?
 • Kan ik mijn hypotheek nog betalen na mijn pensioen?
 • Moet ik doorwerken of kan ik eerder stoppen?
 • Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huis?
 • Ik ben ondernemer: hoe regel ik mijn pensioen?

Voor jou zijn het misschien vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Voor ons niet: wij helpen dagelijks mensen met hun pensioen. Wij hebben vaker met het bijltje gehakt en kunnen je daarom helpen bij het vinden van een passende oplossing. Het beste pensioenadvies is echt persoonsgebonden! Vandaar: maatwerk. En dat krijg je bij De Rue Financieel Maatwerk.

Pensioen in Nederland

In Nederland bouwt iedereen automatisch AOW op. AOW is een basispensioen voor iedereen. In 2022 is dit een bedrag van € 1.316,77 bruto per maand. Daarbovenop krijg je uitgekeerd wat je aan pensioen hebt opgebouwd, via je werkgever of als ondernemer. Daarnaast kun je jezelf pensioen uitkeren uit bijvoorbeeld spaargeld of lijfrentes die je hebt opgebouwd.

Pensioenleeftijd

Pensioenleeftijd en AOW-leeftijd zijn niet hetzelfde. Vroeger was de AOW-leeftijd, net als de pensioenleeftijd, 65 jaar. Maar inmiddels worden mensen ouder en wordt de AOW-leeftijd langzaam maar zeker opgetrokken tot 67 (in 2025). Daarna zal de AOW-leeftijd alleen stijgen als de levensverwachting stijgt: 8 maanden per 1 jaar levensverwachting. Op dit moment (2022) is de AOW-leeftijd 66 jaar en 3 maanden. De pensioenleeftijd is vastgesteld op 68 jaar.

Vervroegd met pensioen

Natuurlijk bepaal je in zekere zin zelf je pensioenleeftijd. Voor de een zal gelden dat hij of zij vervroegd met pensioen wil, terwijl de ander juist langer wil doorwerken. Als je eerder wilt stoppen met werken, kunnen wij je adviseren over de mogelijkheden. Er is vaak veel mogelijk als je van tevoren goed nadenkt over wat je wilt. Ook hier is maatwerk belangrijk.

Hypotheek en je pensioen

Je pensioen heeft invloed op je hypotheek. Het is het beste om minstens 10 jaar voor je pensioen na te denken over je woonwensen en hierover te praten met je pensioenadviseur. Vanaf je 56ste gaan hypotheekverstrekkers kijken naar je situatie als je met pensioen gaat. Bijvoorbeeld: Als je vlak voor je pensioen een huis wilt kopen, zal een hypotheekverstrekker niet alleen naar je huidige inkomen kijken, maar ook naar je pensioeninkomen. En wat als je een aflossingsvrije hypotheek hebt? Dan moet je erover nadenken hoe je die aan het eind van de looptijd nog kunt aflossen. Misschien kun je handig gebruikmaken van de overwaarde op je huis. Wij geven hierin advies.

Ons pensioenadvies

Lang verhaal kort: ons pensioenadvies is aangepast aan jouw situatie én natuurlijk: onafhankelijk. Onze pensioenadviseurs werken voor jou, niet voor een aanbieder. Hoe pakken wij het aan?

 1. Kennismaking. We vinden het fijn om eerst kennis te maken, zodat je weet wie je tegenover hebt. Natuurlijk geven we je direct algemene adviezen waar je wat mee kunt.
 2. Financiën en wensen in kaart brengen. Onze pensioenadviseur bekijkt je huidige financiële situatie en brengt in kaart wat je wilt: woonwensen, plannen, eerder stoppen met werken enzovoorts.
 3. Advies op maat. Op basis van je wensen en situatie krijg je een persoonlijk advies. Natuurlijk lichten we dit advies toe en helpen we je met de uitvoering.

Pensioenadviseur Veendam

De Rue Financieel Maatwerk is gevestigd in Veendam en geeft al jaren pensioenadvies aan particulieren en ondernemers in Veendam, Groningen, Drenthe en de rest van Nederland. Door onze persoonlijke aanpak en expertise blijven mensen terugkomen, ook voor ander financieel advies. Denk aan hypotheken, verzekeringen, aankoopbegeleiding, familiehypotheken en kredietadvies. Heb je vragen over je pensioen of wil je ander financieel advies? Neem gerust contact met ons op.

Wij werken met 50+ verschillende aanbieders*

 • Logo Woonfonds
 • Logo Rabobank
 • Tulp
 • Logo Robuust
 • Logo Syntrus
 • Logos 500x150px10
 • Logo Argenta
 • Logo Munt
 • Logo Aegon
 • Logo Ing
 • Logo Lloydsbank
 • Logo Nn 500x150
 • Logo Reaal Hypotheken
 • Hypotheek Diensten
 • Logo Abnamro
 • Logo Allianz

Altijd de beste deal: Die heb je eerder gehoord. Daarom leggen we graag uit waarom advies van De Rue Financieel Maatwerk beter uitpakt. En wat je eraan hebt. Echte aandacht voor de klant maakt ons bedrijf uniek in de financiële sector. Kwaliteit en ervaring stellen ons in staat optimaal op je wensen in te spelen.

Kunnen we u ergens mee helpen?

Telefoon 0598 630815


Van Beresteijnstraat 5
9641 AA Veendam

Postbus 88
9640 AB Veendam